Продукти:
1.
4 бр. яйца
2.
1 ½ ч.ч. захар
3.
125 гр. размекнато краве масло
4.
½ ч.ч. олио
5.
2 прахчета ванилия
6.
1 ч.ч. кисело мляко
7.
1 пакетче бакпулвер
8.
3 суп. лъжици какао, 50 гр. натурален
шоколад (по желание)
9.
10 суп. лъжици брашно (препълнени)
10. 400 гр. двуцветен (бял и кафяв) течен шоколад
11. ядки печен лешник за украса
Начин на приготвяне:
В купа слагаме размекнатото масло и
захарта, прибавяме едно по едно яйцата, като бъркаме непрекъснато с лъжица. Към
тази смес наливаме олиото и разбиваме с миксер ок. 10 мин., докато се получи
еднородна смес на мехурчета. Прибавяме половината от киселото мляко и
ванилията, пак разбиваме с миксер. Към останалото кис. мляко изсипваме
бакпулвера и чакаме да започне да кипи. В това състояние бавно, с бъркане, го
прибавяме към основната смес. Прибавяме много внимателно пресятото брашно,
лъжица по лъжица, като внимаваме да не спадне сместа. В друга купа слагаме
какаото, изсипваме 1/3 от кексовото тесто и прибавяме шоколада, нарязан на малки
парченца. Препоръчваме силиконовите
формички за мъфини. Във всяка формичка
слагаме малко от жълтата смес, после малко от кафявата, и така до 1/3 от обема
на формичката. В никав случай не я пълнете до края, защото ще се разтече при
печенето. Мъфините се пекат около 25 минути при 180 градуса, получават се от 14
до 18 броя. Като се извадят от фурната, се оставят да изстинат, след което се
гарнират с бял и кафяв шоколад с шприц, отгоре на мъфинчето слагате по един
лешник.
Няма коментари:
Публикуване на коментар