Рибни блюда за Никулден
Ястията с шаран са много апетитни. Тази риба може да се комбинира с различни продукти, но за да се получи наистина вкусно и атрактивно ястие, запомнете едно: шаранът трябва да бъде минимум 2 килограма, защото малките риби имат досадни ситни кости. Огледайте добре рибата, когато я купувате. Тя трябва да има бистри, а не потъмнели очи и да не е прекалено тлъста.
Как да приготви шарана, всяка жена може да прецени, като се ръководи от вкусовите предпочитания на семейството. Изобилстват изключително много рецепти за приготвяне на рибата, но начините са три основни: пържена, задушена и печена във фурна.
Преди да започнете термичната обработка, измийте и почистете шарана от люспите, втрийте сол от всички страни и оставете да поеме за около час. Ако рецептата позволява, можете да мариновате рибата. Използвайте смес от : 1 ч.ч., бяло вино, зехтин- 3 с.л., и подправки за риба(продават се комбинирани на пакетчета), има и друг начин, преди да сте осолили шарана, да го намажете със зехтин и соев сос с подправки.
За тези, които не разполагат с много време, даваме следната идея: да използват филета от шаран, като ги мариноват и изпържат с лук и гъби.
Ето и нашата изпитана рецепта за Никулденски шаран:
Необходими продукти:
Начин на приготвяне:
Шаранът се почиства от люспите, хрилете и вътрешностите. Измива се със студена вода, изцежда се и се подправя със сол или се маринова. В олио с малко сол и вода се слагат: нарязаните на филийки лук, моркови нарязани на ивички, и накрая нарязаните на домати. Добавят се смлените орехи, обеленият и нарязан чесън, един лимон - обелен и нарязан на филийки. Разбърква се добре всичко, подправя се със сол. С така приготвената плънка се напълва шарана и се зашива. Намазва се с олио и се слага в намазнена тава. Върху него се нареждат резенчета домат и лимон, долива се 1 ч.ч. вода и се пече до зачервяване.
След като приготвите основното ястие е хубаво е да помислите и за атрактивни предястия. Предлагаме ви снимки на красиво оформени рибни блюда, но вашето въображение винаги може да прибави още нещо!
Преди да започнете термичната обработка, измийте и почистете шарана от люспите, втрийте сол от всички страни и оставете да поеме за около час. Ако рецептата позволява, можете да мариновате рибата. Използвайте смес от : 1 ч.ч., бяло вино, зехтин- 3 с.л., и подправки за риба(продават се комбинирани на пакетчета), има и друг начин, преди да сте осолили шарана, да го намажете със зехтин и соев сос с подправки.
За тези, които не разполагат с много време, даваме следната идея: да използват филета от шаран, като ги мариноват и изпържат с лук и гъби.
Ето и нашата изпитана рецепта за Никулденски шаран:
Необходими продукти:
- 1 шаран (2-3 кг)
- 1 връзка листа от целина
- 1 корен от целина (200-300 г)
- 10 глави лук
- 1 ч.ч. олио
- 5 бр. моркови
- 5-6 бр. домати консерва отцедени
- 5-10 скилидки чесън
- 1 ч.ч. орехови ядки
- 1 връзка магданоз
- 1-2 бр. лимони
- 1 ч.ч. вода
- сол, ако не е предварително маринована рибата
- черен пипер
Начин на приготвяне:
Шаранът се почиства от люспите, хрилете и вътрешностите. Измива се със студена вода, изцежда се и се подправя със сол или се маринова. В олио с малко сол и вода се слагат: нарязаните на филийки лук, моркови нарязани на ивички, и накрая нарязаните на домати. Добавят се смлените орехи, обеленият и нарязан чесън, един лимон - обелен и нарязан на филийки. Разбърква се добре всичко, подправя се със сол. С така приготвената плънка се напълва шарана и се зашива. Намазва се с олио и се слага в намазнена тава. Върху него се нареждат резенчета домат и лимон, долива се 1 ч.ч. вода и се пече до зачервяване.
След като приготвите основното ястие е хубаво е да помислите и за атрактивни предястия. Предлагаме ви снимки на красиво оформени рибни блюда, но вашето въображение винаги може да прибави още нещо!
Няма коментари:
Публикуване на коментар