понеделник, 2 януари 2012 г.

Как да направим апетитна баклава

Необходими продукти:

1.    1 пакет фини кори “Фамилия”
2.    2 ч. чаши фино смлени орехи
3.    20 грама косови стърготини
4.    3 препълнени ч. чаши захар
5.    125 гр. краве масло
6.    2 праха ванилия или 1 есенция
7.    1 лимон
8.    4ч. чаши вода
9.    3 супени лъжици олио












Начин на приготвяне: 

Корите се разстилат и се отделят две от тях. Смлените орехи се объркват с 4 супени лъжици захар и кокосовите стърготини, може да прибавите и настърганата кора на лимона. Върху корите се посипва обилно част от сместа. Корите се навиват на руло. Отново се взимат две кори и се посипват с орехи. Първото руло се увива във вторите кори. Така се получава по-дебело руло. След това така полученото руло се нарязва на колелца също като салам. Дебелината на колелцата трябва да е колкото счупена на две клечка за зъби. Така получените колелца се нареждат хоризонтално в средно голяма тава. Не се сбиват едно в друго. Нареждат се по-рехаво. След това се прави ново руло и така докато свършат корите и сместа от орехи. Баклавата се пече в загрята до 200 градуса фурна, около 15 минути, после още 30 минути на 160 градуса и накрая 15 минути на 110 градуса. Олиото и маслото се запържват и се изливат по малко върху всяко от колелцата на баклавата, след което тя се оставя да изстине добре. Приготвя се сиропа от захарта и водата. Трябва да ври толкова, че като се капне капка върху нокът да не се стича. Накрая в сиропа се прибавят ванилията и сока от лимона. Полива се студена баклава с горещ сироп.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар