неделя, 13 март 2016 г.

Балатонки (кренвиршки)

Ето как се правят балатонки (кренвиршки):

















Необходими продукти:
  • 500 грама брашно
  • 2 супени лъжици кисело мляко
  • 250 милилитра вода
  • 1 супена лъжица захар
  • 20 грама жива мая  
  • 1 чаена лъжица сол
  • 5 супени лъжици олио
  • 5 броя кренвирши
  • 1 яйце за намазване
Начин на приготвяне:
Разтворете маята във водата, прибавете захарта и киселото мляко. Оформете кладенче от пресятото брашно. В него сложете получената смес. Добавете олиото и солта.
Замесете тесто. Оставете го да втаса 10-15 минути във фурна на 50 градуса.
Разделете тестото на 10 топчета, а кренвиршите срежете на половинки. Разстелете всяко топче, в края му направете ресни, поставете кренвирша и завийте на руло, така че да се получи ивичеста шарка.
Оставете кренвиршките да втасат за още 10-тина минути. Намажете с разбито яйце и малко допълнително олио и изпечете в намазнена тава на 180 градуса за около 30 минути, докато се зачервят добре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар