Корените съдържат около 3% есенциални масла, които придават екзотичния му аромат. Маслата съдържат различни фитохимикали. В най-голям процент е съдържанието на зингибирин, а в по-малки концентрации бисаболин и фарнезин. Изсушените корени са със силен, приятен аромат и лют вкус.
Винаги, когато е възможно, избирайте пресен джинджифил- не само заради това, че има по-усезаем аромат в сравнение с изсушения, но и поради по-високите нива на гингерол, които се съдържат в него.
Пресният джинджифил трябва да се съхранява в хладилника в хартиена кърпа. Така ще се запази няколко седмици.
Изсушеният джинджифил се съхранява в стъклен съд с капак на сухо, хладно и тъмно място. Можете да го оставите и в хладилника, където ще запази аромата си до една година.
Ползите от него са:
- Има антивъзпалителен ефект.
- Предпазва от колоректален рак.
- Предизвиква клетъчна смърт при раковите клетки на яйчниците.
- Има силни анти-оксидантни, анти-възпалителни и анти-туморни ефекти върху клетките.
- Подобрява реакцията на имунната система.
- Предпазва от колоректален рак.
- Предизвиква клетъчна смърт при раковите клетки на яйчниците.
- Има силни анти-оксидантни, анти-възпалителни и анти-туморни ефекти върху клетките.
- Подобрява реакцията на имунната система.
Как да го използваме?
Джинджифилът се добавя в супи, сосове, ястия от зеленчуци и плодове със или без месо. Употребява се обикновено самостоятелно, като гарнитура за суши или с подправки имащи силен аромат, като чесън, лук и др.
Маринован джинджифил:
Обелваме коренът на джинджифила и го нарязваме на много тънки парченца. Посоляваме и оставяме настрана докато омекне (около 30 мин). Бланшираме във вряща вода за 2 мин. Оставяме да изстине напълно. Смесваме захарта, оризовия оцет и водата, и бъркаме докато захарта се разтвори. Заливаме джинджифила с маринатата, затваряме в херметичен съд и съхраняваме в хладилника. След два дни е готов за консумация. Това е най-често срещаната подправка за суши, заедно с уасабито и соевия сос.
Няма коментари:
Публикуване на коментар