Къри всъщност е комбинация от няколко подправки 5, 7, 13 или повече на брой.
Най-използваните съставки са: куркума, джинджифил, черен пипер, кориандър, кимион, канела, кардамон и карамфил. Употребява се най-често в Индийската кухня. Къри означава и ястие със сос приготвено от едноименната подправка.
Консумирането на къри един или два пъти седмично помага за предпазване от Алцхаймер и деменция, съобщиха американски учени.
Как се приготвя?
Първа рецепта: 45% червен пипер, 22% кориандър, 18% куркума, 5% фенугрек, 5% карамфил, 3% бял пипер, 2% мускатово орехче. Това къри е много люто!
Втора рецепта: 30% куркума, 20% кориандър, 10% фенугрек, 5% кайенски пипер, 20% джинджифил, 5% черен пипер, 5% канела, 5% карамфил. Това къри е по-малко люто, но достатъчно пикантно!
Ето и няколко ястия с къри:
Пилешко с къри
Отделете кожата на 400 гр. пилешко и го изпържете в олиото, докато стане кафяво, след което го прехвърлете в огнеупорен съд. Изпържете 1 глава лук, 2-3 ск.чесън и 1/2 с.л. къри в масло и олио за 5 минути. Прибавете 500 гр. домати. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Оставете соса да ври 1-2 минути, след което полейте с него пилето. Захлупете съда и варете 50-60 минути, докато месото омекне. Ако е сухо, прибавете малко бульон или вода.
Зеленчуци с къри
Задушете ситно нарязана 1 гл. лук в мазнината и няколко лъжици вода в тенджера под налягане. Когато поомекне, добавете кърито, брашното и налейте 3 ч.ч. вода, като бъркате непрестанно. След като заври, прибавете счукания чесън, морковите, нарязани на ситно, вегетата, накъсания на цветчета карфиол, гъбите и доматите, нарязани на дребно. Похлупете и варете 5 мин.
Ориз с къри и моркови
Оризът се сварява предварително. В среден голям дълбок тиган се загрява маслото и зехтина и се добавят няколко едро настъргани моркови и грах и се запържват за 5-7 минути на тих огън. Добавя се ситно нарязаният чесън и се запържва за 1 минута. Подправя се с къри и при постоянно бъркане се задушава за 1 минута. Прибавя се и свареният ориз и се разбърква. Украсява се с магданоз.
Няма коментари:
Публикуване на коментар