неделя, 16 ноември 2014 г.

8 вкусни идеи за гозби за Коледните пости

От 14 ноември до 24 декември е периодът на Коледните пости за православните християни тази година. Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово.

Не трябва да се ядат храни от животински произход  месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Олио и вино може да се употребяват  без сряда и петък. В периода 23 ноември-19 декември може да се консумират риба и морски дарове, но отново без дните сряда и петък. 

Според духовници не е толкова важно човек да спазва физическият пост, а трябва с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните грехове, и да потърси опрощение. 

Ето и нашите предложения за постни и здравословни гозби:

1. Картофени кюфтета – можете да ги приготвяте за всеки обяд и да не се боите да фантазирате. Освен в чист вид, можете да ги правите и с различни плънки: гъби, лук,  моркови, домати, магданоз, копър и т.н.


2. Печени картофи на фурна с копър  стават много вкусни и с хрупкава коричка!


3. Картофено пюре – като основно ястие или гарнитура.


4. Сарми със зелеви листа – Фантазирайте! Листата могат да са от кисело зеле или от свежа зелка. Плънката пригответе от ориз, лук и всякакви зеленчуци: гъби, моркови, тиквички, царевица и подправки за ризото. Може и от варен фасул гарниран с лук и печена чушка или от варени картофи.


5.  Вегетариански пици – с гъби, рукола, домати, моркови, зелен фасул, зелен грах и дори картофи!


6. Салата от варена тиква – 600 гр. тиква, зелен лук, рукола, чери домати, розмарин, сол, черен пипер оцет и зехтин.


7. Салата от броколи, гъби и джинжифил  - 400 грама броколи, 200 гр. гъби, джинжидил, 1 ч.л. сусамово масло.

8. Постни мини кифлички – Брашно - 1 ч.ч., 100 гр. вода, ½ ч.л. сол, захар – 100 гр, олио 2 с.л., сода – ½ ч.л., конфитюр за пълнене:


Снимки: интернет

Няма коментари:

Публикуване на коментар