Най-често извън границите на Япония не се използва истинско растение, а подправка, приготвена от уасаби-дайкон. Този зеленчук е пренесен от Япония в Европа. За разлика от оригиналното уасаби, неговият дубликат е бял на цвят, което налага добавянето на зелен оцветител.
Вярва се, че Wasabia Japonica има силни целебни свойства и е един от факторите за японското дълголетие. За астматиците, добрата новина е, че коренът има противоалергични и противоастматични, дори и анти-анафилактични свойства. Хонуасаби предотвратява образуването на тромби в кръвта и унищожава бактерията Helibacter Pylori, предпазвайки от рак на стомаха. Истинското уасаби разрушава раковите клетки и намалява риска от различни видове рак. Едно от най-важните му свойства е блокирането на метастазите, а на по-късен етап и разрушаването на раковите образувания, при това, без да се увреждат тъканите! Последното е наблюдавано особено ясно при болни от левкемия, рак на гърдата, пикочния мехур, простатата, панкреаса, белия дроб и дебелото черво.
Кулинарно приложение:
Уасабито има силни антибактериални свойства, които са особено полезни при употребата на сурова риба. Уасаби се използва като добавка за суши, сандвичи, някои сосове, а на пазара дори вече има фъстъци и чипс с обвивка от подправката. Традиционни допълнения на уасаби са японското саке и маринования джинджифил. Препочъчвам ви да го консумирате смесено с майонеза, така вкусът му става по-мек. Тази комбинация е перфектна за суши.
Няма коментари:
Публикуване на коментар