вторник, 17 януари 2012 г.

Джинджифилът- антиоксидант номер едно сред растенията

Джинджифил е популярното име на многогодишното растение Zingiber officinaleСмята се, че родината му е древен Китай. Старите гърци и римляните са прилагали джиджифила като подправка и лекарство и са го оценявали почти наравно със златото. 

Джинджифилът е коренът на едноименното растение, той вирее под земята и има твърда, набраздена текстура. Вътрешността на корена може да е жълта, бяла или червена, в съответствие с разновидността му. Той е покрит с кафява кора, която в зависимост от това дали е прибран узрял или не, може да е дебела или тънка.


Корените съдържат около 3% есенциални масла, които придават екзотичния му аромат. Маслата съдържат различни фитохимикали. В най-голям процент е съдържанието на зингибирин, а в по-малки концентрации бисаболин и фарнезин. Изсушените корени са  със силен, приятен аромат и лют вкус.

Избор и съхранение на джинджифил


Винаги, когато е възможно, избирайте пресен джинджифил- не само заради това, че има по-усезаем аромат в сравнение с изсушения, но и поради по-високите нива на гингерол, които се съдържат в него.


Пресният джинджифил трябва да се съхранява в хладилника в хартиена кърпа. Така ще се запази няколко седмици.


Изсушеният джинджифил се съхранява в стъклен съд с капак на сухо, хладно и тъмно място. Можете да го оставите и в хладилника, където ще запази аромата си до една година.


Ползите от него са:


 Има антивъзпалителен ефект.
Предпазва от колоректален рак.
- Предизвиква клетъчна смърт при раковите клетки на яйчниците.
Има силни анти-оксидантни, анти-възпалителни и анти-туморни ефекти върху клетките.
- Подобрява реакцията на имунната система.


Как да го използваме?


Джинджифилът се добавя в супи, сосове, ястия от зеленчуци и плодове със или без месо. Употребява се обикновено самостоятелно, като гарнитура за суши или с подправки имащи силен аромат, като чесън, лук и др.

Маринован джинджифил:

Обелваме коренът на джинджифила и го нарязваме на много тънки парченца. Посоляваме и оставяме настрана докато омекне (около 30 мин). Бланшираме във вряща вода за 2 мин. Оставяме да изстине напълно. Смесваме захарта, оризовия оцет и водата, и бъркаме докато захарта се разтвори. Заливаме джинджифила с маринатата, затваряме в херметичен съд и съхраняваме в хладилника. След два дни е готов за консумация. Това е най-често срещаната подправка за суши, заедно с уасабито и соевия сос.

Няма коментари:

Публикуване на коментар