понеделник, 12 декември 2011 г.

Как да сготвим много вкусна леща?

Необходими продукти:

1. 500 гр. леща
2. сол
3. половин глава чесън
4. 1 голяма глава лук
5. 1 стрък праз
6. 2 супени лъжици градинска ронена чубрица
7. 1 супена лъжица сушена целина
8. 1 чаена лъжичка пикантина за супи или вегета
9. 4 супени лъжици домати от консерва
10. сушена люта чушка по желание
11. олио
12. 1 с.л. брашно
13. черен пипер
14. червен пипер





















Начин на приготвяне:

Да сготвиш леща си е майсторлък! Взимаме 500 грама леща. Изчистваме я. Слагаме я в 3- литрова тенджера. Сменяме два пъти водата след завиране. Задължително се сменя с гореща вода. Не трябва да се залива гореща леща със студена вода, защото се променя вкуса. На третия път наливаме гореща вода до горе на теджерата и прибавяме сол на вкус (обикновено 1 супена лъжица). Добре е да ползвате чеснова сол. След това нарязваме половин глава чесън, една голяма глава лук, един стрък праз и ги прибавяме към врящата леща. Прибавяме следните подправки: 2 супени лъжици градинска ронена чубрица, 1 супена лъжица сушена целина, 1 чаена лъжичка пикантина за супи или вегета, 4 супени лъжици домати от консерва или ако е лято- два средно големи добре уздрели домата. Ако имате сушена люта чушка  може да я добавите (въпрос на вкус). Всичко това трябва да ври много тихо най-малко един час. След това се прави запръжката. В тиган се слагат 5 лупени лъжици олио, една препълнена супена лъжица брашно, млян черен пипер на върха на чаена лъжичка, и две супени лъжици червен пипер. Прибавяте запръжката към горещата леща. Оставете я да поври тихо още около 15 минути. След това изключвате и чакате още половин час. Гозбата трябва да си отпочине. И накрая може вече да я сервирате. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар