понеделник, 9 януари 2012 г.

Как да приготвим от едно пиле две вкусни гозби (супа и ориз)

Необходими продукти:


1. eдно голямо охладено пиле
2. 500 грама ориз
3. 2 глави лук
4. 2 картофа
5. 5 суп. лъжици олио
6. фиде
7. зеленчукова подправка за супи “Пикантина”
8. черен пипер
9. суха градинска чубрица

10. сух джоджен





Начин на приготвяне:


Отрязваме от пилето 5 порции. Две кълки, две крила и част от бялото месо с кост. Останалата част не се нарязва. Измиваме месото, слагаме го в 5 литрова тенджера и наливаме вода почти до горе. В момента в който започне да се отделя бульона и водата леко заври се прибавят 2 и половина супени лъжици ( на вкус) от зеленчуковата подправка за супи. Чакаме месото да се свари ( около 30 мин.), ако е необходимо отнемаме пяната. През това време нарязваме лука, обелваме картофите и ги нарязваме на кубчета. Измиваме ориза най-малко 3 пъти. В средно голяма тава запържваме леко 1-та глава нарязан лук, прибавяме измития и отцеден ориз, 1 супена лъжица градинска чубрица, 1 супена лъжица джоджен, 1 чаена лъжичка млян черен пипер и запържваме докато ориза стане “стъклен”. Изваждаме от бульона 5-те порции пиле и ги нареждаме върху ориза. Отгоре наливаме половината от горещия бульон. Слагаме тавата с ориза да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за 15 мин., след това намаляваме до 170 градуса и печем още 15 мин., изключваме и чакаме да спре да ври и чак тогава го изваждаме. Пилето трябва де се е препекло, ориза да е ронлив. 
Половината от бульона и част от месото са останали в тенджерата. Изваждаме месото,обезкостяваме го, отделяме кожите и го нарязваме. В бульона слагаме другата глава нарязан лук и нарязаните картофи и половин кафена лъжичка млян черен пипер. Прибавяме и нарязаното месо. Оставяме го да ври докато омекнат картофите. Прибавяме фиде и оставяме още да поври около 10 мин. Супата може да се сервира с нарязан пресен магданоз.

Няма коментари:

Публикуване на коментар