неделя, 17 април 2011 г.

Кекс Алпи

Необходими продукти:

1. 125 гр. краве масло
2. 4 яйца
3. 200 гр. прясно мляко
4. 1 пълна чаша пудра захар
5. 1 есенция ванилия или 2 на прах
6. 2-2, 5 чаши брашно
7. 4 лъжици какао
8. 1 бакпулвер



Начин на приготвяне:

Малко труден, на адски вкусен! Яйцата и маслото оставяме на стайна температура докато маслото омекне. Отделяме белтъците от жълтъците. Прибавяме към жълтъците маслото и разбиваме с миксер на бавни обороти. Отделяме 4 с.л. пудра захар, а останалата прибавяме бавно към сместта с жълтъците. После отново към нея прибавяме чашата хладко (НИТО ТОПЛО НИТО СТУДЕНО) прясно мляко и бъркаме с миксер. Пресяваме брашното и добавяме бавно и него, като предварително сме го смесили с бакпулвера. Бъркаме с миксер до получаване на еднородна смес, трябва да е много пухкава. Накрая прибавяме и есенцията ванилия. В белтъците прибавяме 4-те лъжици пудра захар и разбиваме на сняг с добре измит миксер, важно е да не е мазен. Отделяме 1 чаша от сместта с жълтъците и прибавяме какаото към нея. Към останалата започваме бавно да прибавяме белтъците, не трябва да спадат. Приготвяме намаслена и набрашнена форма. Изсипваме първо част от смесените белтъци и жълтъци, после слагаме какаовата смес от чашата и накрая отново поливаме с тази от белтъците и жълтъците. По желание поръсваме с орехи. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за 15 минути, след това на 180 градуса за още 35 минути. Не отваряме фурната по време на печене и след като го изпечем не го вадим веднага, а изчакваме леко да се охлади. Поръсваме с пудра захар, наподобява върхове на планина- затова Алпи. :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар