четвъртък, 8 декември 2011 г.

Коледна погача с масло и кашкавал

Необходими продукти:

1. 1 кг. брашно
2. 4 бр. яйца
3. 400 мл. прясно мляко
4. 20 гр. мая
5. 400 гр. кашкавал
6. олио,сол
7. 125гр. масло 

Начин на приготвяне:

Стопляме млякото, в него разтваряме маята и го прибавяме към брашното и 3-те яйца. Омесваме тестото, завиваме съда с кърпа и го оставяме на топло да втаса (трябва да утрои размера си). Кашкавала се настъргва на едро. Маслото се разтопява в подходящ съд. След като е втасало, тестото се размесва отново, след това се разделя на три части. Всяка част се разстила, посипва се равномерно с кашкавал и се полива по цялата повърхност с разтопеното масло. След това всяка част от тестото се навива на руло, усуква се 2-3 пъти и се подрежда в средно голяма и дълбока тава като вита баница (от центъра навън). Поставя се в леко загрята фурна на около 60-70 градуса за около 20 мин. да бухне, после се намазва отгоре с жълтъка на четвъртото яйце. Пече се на 180-200 градуса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар