събота, 4 февруари 2012 г.

Торта Тропик (с киви и банани)

Необходими продукти:

За блата:

1. 5 яйца
2. 1 ч. чаша захар
3. 1 и половина ч. чаши брашно
4. 5 суп. лъжици вода
5. 1 бакпулвер
6. 1 есенция ванилия

За крема и украсата:

1. 1 литър прясно мляко
2. 1 пшенично нишесте
3. 3 яйца
4. 1 ч. чаша захар
5. 200 мл.литра сладкарска сметана
6. 3 бр. банани
7. 3 бр. киви
8. 1 есенция ванилия, 1 ром
9. кокосови стърготини или ситно смлени орехи за украса




















Начин на приготвяне:

На блата:

Яйцата и захарта се разбиват до побеляване. Прибавя се бавно пресятото брашно, като накрая се пресява и бакпулвера, добавя се и ванилията. Пече се 15 мин. на 200 градуса и още 15 мин. на 160 градуса. Изпеченият блат се разрязва на 3 части с нож и конец.

На крема:

Отделя се една ч. чаша от млякото. Другата част се слага да ври. Разбиват се яйцата със захарта и оставеното мляко. Тази смес се прибавя към врящото мляко при непрекъснато бъркане. Крема не бива да става прекалено гъст. Накрая се прибавят есенциите ванилия и ром.

Подреждане на тортата:

Блат, крем и нарязани на колелца банани. Разбитата сметана се използва за намазване на тортата отгоре и отстрани. Кивито се реже на резенчета и с тях се оформя красиво цвете отгоре на тортата. Отстрани се посипват кокосови стърготини или смлени орехи.

2 коментара: