неделя, 10 април 2011 г.

Супа с коприва и ориз

Необходими продукти:

За супата:

1. около 500 гр. коприва
2. 1 глава стар лук
3. 1 шепа магданоз
4. 1 връзка пресен лук
5. 1 връзка зелен чесън
6. 1 кафяна чаша ориз
7. черен пипер
8. червен пипер
9. 1 и половина супена лъжица подправка със сушени зеленчуци (вегета)
10. 1 супена лъжица брашно
11. джоджен

За подправката към супата:

1. 1 кафяна чашка оцет
2. 4-5 скилидки стар чесън или 3-4 стръка зелен


 

Начин на приготвяне:

Копривата се попарва и след това се измива 2-3 пъти със студена вода. Оставя се настрани. Старият лук, зеленият лук и зеленият чесън се запържват в предварително загрято олио в тенджера. Добавят се джоджена и другите подправки. След като лука омекне се добавя и 1 лъжица брашно за сгъстяване.  Пълним тенджерата с топла вода и прибавяме ориза. Накълцваме копривата и прибавяме и нея. Всичко ври на много слаб огън под капак около 30-40 минути. След като е готова супата, я овкусяваме с оцета, в който сме сложили накълцан суров чесън.

Няма коментари:

Публикуване на коментар