неделя, 15 януари 2012 г.

Чесънът- полезен и вкусен

В сезона на грипа сме. Какво да правим ваксина или антибиотик? Не- ЧЕСЪН!

Чесънът не само помага да се избавим от честите простудни и вирусни инфекции, но и понижава съсирването на кръвта и образуването на тромби. Освен това стабилизира работата на дебелото черво и предотвратява образуването на тумори. За диабетиците е важно да знаят, че системната употреба на чесън намалява нивото на захарта в кръвта и стимулира обмена на веществата в организма, което води до загуба на излишни килограми. Не на последно място трябва да се отбележи, че чесънът влияе положително на имунната система, като я укрепва и активизира.


Тайната е в съдържащите се в него витамини В6, В1, А, С, както и селен- рядък и изключително необходим микроелемент за човешкия организъм. Ценни съставки са естествения антибиотик-алицин, колинът, йодът. В чесъна е открит и редкият природен елемент германий, който е с антитуморен ефект, както и полезни за организма на човека ензими и хормони.


Лечебните свойства на чесъна са познати от дълбока древност, а през 2004 г. той e избран за подправка на годината от международна асоциация. 


Цар на подправките. Така е нарекъл Питагор този естествен антибиотик. Защото освен полезен за здравето той може да направи храната много вкусна. 


Ето някои идеи към кои гозби да го прибавяме:


Хляб- чесново хлебче. 


Счукайте 3-4 чеснови скилидки в хаванче. Поставете ги в купичка с 70-100 гр. краве масло /стайна температура/, маргарин или зехтин по желание. Разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес. Препечете си филийки хляб или надълго нарязана франзела. Намажете сместа върху препечения и все още горещ хляб. Най-вкусния чеснов хляб приготвен бързо и лесно.


Супа. 


Всяка супа става изключително апетитна с универсална супена подправка. За нея са необходими 5-6 счукани скилидки чесън, поляти със 100 гр. оцет или лимонов сок по избор. Една лъжица в чиния топла гозба непосредствено преди консумация. Отлично! Ще си поръчам още една порция супа. Не може да си представим таратор, пача или кьопоолу без чесън. Тук той се добавя стрит на каша със сол.


Същата чеснова каша със сол примесена с разбито кисело мляко е неизменна подправка за пържени или печени тиквички. Тази перфектна комбинация между два изключително полезни продукта е много добра за лозови сарми или пълнени тиквички с ориз. Аз я прибавям и към пържени картофи. И… дори към фасул /боб/ яхния. Ефекта е поразителен. 


Чеснов пастет. 


I-ви вариант. Към 1 кг. цедено кисело мляко прибавете 6-7 скилидки добре счукан чесън, 50гр зехтин или олио, ситно нарязана връзка магданоз и сол на вкус. Баба ми слагаше и шепа ситно смeлени орехи. Става за мезе на ракия.


II-ри вариант. Бъркате до получаване на хомогенна смес: 500-600 гр. извара, 200 гр. майонеза, 1-2 лъжици кисело мляко и 5-6 скилидки добре счукан чесън. Добавя се сол на вкус. После ви трябва една препечена филийка за да я намажете с това вълшебство.


Печено месо. 


Около 1 кг. телешки шол. След осоляване на месото правим дълбоки прорези в него. Във всеки прорез поставяме разполовена скилидка чесън и парченце сланина, малко по-голямо от нея. Поръсваме с черен пипер месото и го поставяме в тава с много малко вода на дъното. Пече се на 180 градуса до 1.5-2 часа. Сервира се нарязано на филийки. Гарнира се с букет варени зеленчуци-моркови, грах, карфиол, картофи с копър, подправени на вкус.


Как да избираме чесън?


Полезно е да се знае, когато избираме чесън, главите трябва да са кръгли и сухи, тежки за размера си, като се избягват сбръчканите и меки скилидки. Съхранява се в тъмно и хладно място, но не и в хладилник. Покълналите скилидки могат да се използват, макар да губят острия си вкус и аромат. Обелва се лесно при натискане с тъпата страна на голям нож върху дъска за рязане. За да премахнете миризмата на чесън от ръцете си, натрийте ги със сол или лимонов сок и след това измийте със сапун. Неприятният мирис след употреба на чесън се отстранява, като дъвчете магданозови листа, а от съдовете чрез киснене и измиване с коприва. Препоръчваме български чесън. Той не е толкова едър и обвивката му не е чисто бяла, колкото намиращия се на пазара китайски, но е много по-вкусен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар