сряда, 18 януари 2012 г.

Уасаби- зеленото японско чудо

Коренът Wasabia Japonica е братовчед на хряна. На това се дължат сходните хранително-вкусови качества и прозвището „японски хрян“. Главната разлика на това семейство с другите лютиви растения, като чилито например е, че онези стимулират рецепторите на езика, докато тези– на носа. Уасабито е познато още от 1396 г., когато жителите на района Сидзуока го поднесли в дар на бъдещия шогун. Истинското уасаби (хонуасаби) вирее само в пет региона на Япония при специални условия- в течаща вода и при температура 10-17 градуса. Затова коренът е доста скъп (около 200-800 лв. за кг.) и се предлага като паста от настърганото растение. 

Най-често извън границите на Япония не се използва истинско растение, а подправка, приготвена от уасаби-дайкон. Този зеленчук е пренесен от Япония в Европа. За разлика от оригиналното уасаби, неговият дубликат е бял на цвят, което налага добавянето на зелен оцветител.


Вярва се, че Wasabia Japonica има силни целебни свойства и е един от факторите за японското дълголетие. За астматиците, добрата новина е, че коренът има противоалергични и противоастматични, дори и анти-анафилактични свойства. Хонуасаби предотвратява образуването на тромби в кръвта и унищожава бактерията Helibacter Pylori, предпазвайки от рак на стомаха. Истинското уасаби разрушава раковите клетки и намалява риска от различни видове рак. Едно от най-важните му свойства е блокирането на метастазите, а на по-късен етап и разрушаването на раковите образувания, при това, без да се увреждат тъканите! Последното е наблюдавано особено ясно при болни от левкемия, рак на гърдата, пикочния мехур, простатата, панкреаса, белия дроб и дебелото черво.


Кулинарно приложение:


Уасабито има силни антибактериални свойства, които са особено полезни при употребата на сурова риба. Уасаби се използва като добавка за суши, сандвичи, някои сосове, а на пазара дори вече има фъстъци и чипс с обвивка от подправката. Традиционни допълнения на уасаби са  японското саке и маринования джинджифил. Препочъчвам ви да го консумирате смесено с майонеза, така вкусът му става по-мек. Тази комбинация е перфектна за суши

Няма коментари:

Публикуване на коментар