сряда, 8 февруари 2012 г.

Как се отразява вегетарианството на нашия организъм

Вегетарианството е култура на хранене. То е течение в диетологията, изключващо продукти от животински произход. Проблемът с точното разбиране на думата „вегетарианството” идва от различия в тълкуването. Хората, които следват това течение изграждат хранителния си режим в повечето случаи от растителни продукти (зеленчуци, плодове и т.н) със или без яйца и млечни продукти (масло, овче мляко, краве мляко, краве сирене, овче сирене и т.н). Вегетарианството може да бъде прието поради най-различни причини, освен морални съображенията могат да бъдат религиозни, политически, природосъобразни, икономически и естетични.

Има няколко типа вегетарианство. Оволактовегетарианството включва млечни продукти и яйца, лактовегетарианството изключва яйцата и включва млечните продукти. Веганството пък е онова стриктно вегетарианство, при което не се консумира месо, мляко, млечни продукти и яйца. Суровоядите приемат растителни храни, които не са обработени термично. Единствената обработка са изсушаване и пюриране.

Какво ни дава и какво ни взима вегетарианството?

Ако застанем на страната на последователите на вегетарианството, трябва да се опитаме да разберем защо месото няма добра слава и е вредно. Много хора мислят, че то е токсичен продукт. Най-нетлъстото месо съдържа от 15 до 30% мазнини. Въпреки това то е безценна храна, защото ни осигурява азотни съставки, от които се нуждаем всекидневно. Символ на живота са белтъчините и протеините. Те представляват съвкупност от аминокиселини, които са изключително необходими за организма на всеки човек. Най-доброто средство срещу анемията, е витамин В12, който се доставя при консумацията на месо.

Хората, които могат да ни „светнат” по въпросите с храненето са диетолозите, а те са класифицирали яйцата, следвани от кравето масло, свинското месо, рибата и говеждото на първо място по биологична стойност. На шесто място се нареждат зеленчуците, като първи са житото, ръжта и ориза ,следвани от зеления грах и картофите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар