понеделник, 10 септември 2012 г.

Пиле с ориз по китайски

Необходими продукти:

1. 500 гр. пилешки гърди
2. 2 суп. лъжици готова подправка за пиле
3. 500 гр. ориз
4. 3 глави лук
5. 1 глава чесън
6. 2 суп. лъжици готова универсална подправка за супи и ястия
7. по 1 суп. лъжица сушени: магданоз, целина, джоджен, чубрица
8. 1 чаена лъжичка черен пипер
9. 1 морков
10. 2 чушки (зелена и червена)
11. 1 една малка тиквичка (може 1 ябълка и/или малко зеле )
12. 8 суп. лъжици олио
13. 1/2 китка пресен магданоз



Начин на приготвяне:

Пилешките гърди се нарязват на лентички (жулиен). Посипват се с подправката за пиле и се оставят да престоят около час. Едната глава лук и половината глава чесън се нарязват на ситно и се запържват с 4 лъжичи олио, като се прибавят сушените подправки, универсалната подправка и измитият ориз. Запържва се до получаване на "стъклен" цвят на ориза. Прибавя се 1 литър гореща вода и се оставя да се пече във фурната до изпаряване на вода, след което веднага се изважда. Трябва да се получи ронлив ориз.

В друг съд с 4 лъжици олио се запържват пилешките гърди за около 10 мин. Към тях се прибавят нарязяните на лентички зеленчуци (лук, чесън, чушки и т.н.) и черният пипер. Запържва се до промяна на цвета на зеленчуците и се сваля от огъня. Накрая се прибавя и нарязаният магданоз. Ястието се сервира, като по средата на чинията се поставя ориз, а около него се сипват пилето и зеленчуците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар